Skötselråd

Innan du börjar använda dina Afoot sandaler eller våra andra läderhantverk, rekommenderar vi att du smörjer in lädret med vårt naturliga och ekologiska läderbalsam. Det är speciellt framtaget för att fungera bra till våra produkter. Lädret håller sig då finare och står bättre emot smuts och väta. Läderbalsamet ger optimalt med näring till vegetabiliskt garvat läder, vilket gör att du också förlänger hållbarheten på dina läderprodukter. Läs mer om vårt läderbalsam HÄR

Det går också bra att använda olivolja på de flesta av våra läderprodukter för att få dem att mjukna och få en mörkare nyans. Lägg i så fall med fördel ett sista lager av vårt läderbalsam för optimalt med skydd och lyster.

Lädret kan smörjas in när det är torrt om det är helt rent. Exempelvis när produkten är ny. I annat fall bör lädret rengöras först och sedan smörjas in när det har torkat lite och är lätt fuktigt. På så vis träcker fettet ordentligt in i porerna och kan ersätta det förlorade fettet. Det förhindrar att lädret spricker och håller dina läderprodukter fina och välbehållna länge.

Använd endast en liten mängd läderbalsam/olja åt gången. Låt det träcka in ordentligt innan du ev. lägger på ett nytt lager. På så vis kan du kontrollera att det inte blir för mycket och att nyansen på ditt läder blir så som du önskar.

Många av våra sandaler och andra läderhantverk kommer i obehandlat vegetabiliskt garvat läder. När de är helt nya är de ljusa i färgen. Men med tiden, allt eftersom de används och smörjs in, får de en vacker brun patina.
Många av våra sandaler och andra läderhantverk kommer i obehandlat vegetabiliskt garvat läder. När de är helt nya är de ljusa i färgen. Men med tiden, allt eftersom de används och smörjs in, får de en vacker brun patina.

Sulor - öppna sandaler

Passform/Formning av sulorna (öppna sandaler) - För att våra sulor ska forma sig snabbare och bättre efter dina fötter ska de blötas i kallt/ljummet vatten. Låt de sedan lufttorka på torr plats i normal rumstemperatur tills de är lite fuktiga. Sätt på sandalerna och gå i dem. Då kommer de forma sig efter dina fötter. När sandalerna är någorlunda torra, men fortfarande aningen fuktiga kan du börja smörja in dem. Läderflärparna på Chic ska inte dränkas i vatten, så var försiktig när du blöter ner sulan på Chic.

Smörjning - Ju torrare och styvare läder och ju tjockare en sula är, ju mer läderbalsam/olja kan du behöva använda. Rent generellt behöver Airsulor/Tunna sulor/Originalsulor mindre fett/olja, medan Ultra/Ultra Slim/Kraftiga sulor behöver mer. Det brukar räcka att smörja med vårt läderbalsam på ovansidan av sulorna, men Ultra/Ultra Slim/Kraftiga sulor kan även smörjas på undersidan för att få de att mjukna. Och för att få de ännu mjukare snabbare kan de även behöva smörjas med lite olivolja.

Härdning - Under de flesta av våra sulor kan småsten fastna precis i början när sandalerna börjar användas. Det försvinner ganska fort allt eftersom lädret härdas och ytan blir mer fast. Ta bort småstenarna genom att lätt pilla bort de. Det går enklare om du samtidigt sköljer sulorna i vatten. Ibland kan lite småsten sitta kvar i sulorna permanent, något som varken påverkar funktion, känsla eller utseende.

Snören / Dekorationer, accessoarer och andra läderhantverk

Ju tjockare läder/snören - ju mer läderbalsam/olja kan du behöva använda. Rent generellt ska man vara mer sparsam med läderbalsam/olja på tunt läder, så som våra dekorationer, klassiska tunna snören och mjuka snören. Medan man kan ta lite mer på tjockare läder, så som våra klassiska kraftiga snören.

Vårt läderbalsam passar bra till alla våra snören, dekorationer, accessoarer och andra läderhantverk. Önskar man en djupare färg på sitt läder eller vill att snörena ska bli mjukare snabbare, så kan man använda olivolja innan läderbalsamet. Olivolja rekommenderas främst till våra klassiska och breda snören. De tunna klassiska och de breda snörena rekommenderas att smörjas sparsamt med olja, medan våra klassiska kraftiga snören kan smörjas in rikligt.

Järnålderssandaler

Iron - Rekommenderas att smörjas med läderbalsam innan användning och sedan vid behov.
Iron Strong - Rekommenderas att smörjas med läderbalsam. Ovansidan smörjs innan användning och sedan vid behov. Slitsulan undertill behöver endast smörjas innan användning.

Rengöring

Använd en blöt svamp eller trasa för att torka av ev. smuts vid behov/innan infettning. Du kan också skölja av dina Afoot sandaler i kallt eller ljummet vatten om de behöver sig en ordentlig rengöring. Sulorna tål mycket vatten, men var lite varsam med snörena och flärparna. Vegetabiliskt garvat läder kan bli torrt, sprött och stelt efter att ha varit blött. Därför ska du alltid återfetta dina sandaler efter kontakt med mycket vatten eller när du känner att de känns torra i lädret.

Tips

  • Det gör inget om det blir fläckigt när lädret smörjs in - det kommer inte att synas när fettet har torkat in.
  • Det är en bra idé att snöra upp sandalerna helt innan du smörjer in dem. Då undviker du att fett kommer på hampasnörena/bomullssnörena om du har valt sådana. Fett och olja missfärgar nämligen dessa material. Det blir också en jämnare färg på lädersnörena om de smörjs in separat. För att få snörena genom hålen igen är ett bra tips att snurra dem samtidigt som de trycks genom.
  • Har du råkat få för mycket läderbalsam eller olja på dina sandaler? Gör då såhär: Ta bort överflödigt fett med en trasa. Låt resten träcka in/torka ordentligt. Skölj sedan sandalerna i ljummet vatten. Låt de torka och gör ev. om processen med mindre fett/olja denna gång.
  • Naturellt vegetabiliskt garvat läder blir mörkare i solljus. Vill du få dina sandaler mörkare utan olja kan du låta de ligga ute och sola en stund istället!

Tänk på!

Vegetabiliskt garvat läder andas och känns inte svettigt som vissa andra läder och syntetiska material. Behåll denna egenskap genom att undvika syntetiska fetter och oljor. De är dåliga för miljön och försämrar lädrets egenskaper.
 

Hem    |    Modeller    |    Accessoarer/Dekorationer    |    Lädervård    |    Sandalguide    |    FAQ    |    Storleksguide
Fotritning/Fotmätning    |    Skötselråd    |    Jordning    |    Naturlig rörelse
 How-To    |    Beställning    |    Kontakt