Naturlig rörelse

Med naturlig rörelse syftas på hur människan evolutionärt och biologiskt är skapt att röra sig. Människokroppen är gjord för naturlig rörelse där hela kroppen kan arbeta dynamiskt och fritt. Detta inkluderar också våra fötter. Människan har gått barfota i miljoner år och i olika former av minimalistiska skodon i ca 40 000 år. Det går alltså med säkerhet att säga att människan är evolutionärt anpassad att gå barfota eller i skor som simulerar barfotamekaniken. Afoots skor tillåter fötterna att arbeta utifrån sin naturliga kapacitet, där leder, senor, muskler och ligament kan arbeta naturligt och effektivt. De tunna, jämna och flexibla sulorna är det som gör att fötterna tillåts arbeta fritt. Afoots skor är öppna, reglerbara eller lästfria konstruktioner, vilket också medverkar till ökad rörelsefrihet.
 
Dagens moderna människa har ofta långt ifrån en naturlig och hälsosam hållning. En anledning till detta är att de flesta konventionella skor har en höjdskillnad mellan framfot och häl. Det bidrar till att tyngdpunkten ändras, vilket leder till att kroppen måste kompensera för att inte falla framåt - något som bidrar till en onaturlig samt ofta ansträngd och i längden smärtsam hållning. Intressant är att ursprungsbefolkningar generellt inte har ryggproblem. Vad är det då som gör att de är skonade från dessa besvär som är så vanliga hos den moderna människan? Jo, de har en mer naturlig och i sin tur hälsosam hållning! Att gå barfota eller i minimalistiska skor som Afoot, ger bättre förutsättningar för att skapa och bibehålla en naturlig och hälsosam hållning och rörelsemönster.

Fotproblem är också vanligt förekommande bekymmer för den moderna människan. Hallux valgus, hälsporre, liktornar, nageltrång, plattfothet/pronering, mm. Dessa fotsjukdomar är på inget sätt naturliga och går enkelt att förbättra och undvika med minimalistiska skor och fotträning. Ex. har stortåledens riktning stor betydelse för fotvalvets stabilitet, styrka och fasthet. Till skillnad från konventionella skor som oftast har smal tåbox, har Afoots minimalistiska skor bred eller ingen tåbox alls. De är fotformade skor som tillåter stortån att arbeta fritt, vilket kan bidra till att stärka upp fotvalvet samt förebygga och förbättra åkomman hallux valgus.

Något annat som många drabbas av är knäproblem - särskilt löpare. Många av oss har hört om det klassiska löparknät. Det finns vetenskapliga indikationer på att knäskål och framsida lårben åsamkas mindre krafter från stötar med minimalistiska skor än med konventionella löpskor. Många som har övergått till minimalistiska skor vittnar om en förbättring eller full tillbakagång av sina knäsmärtor.

Någonstans på vägen har alltså den moderna människan tappat bort sitt evolutionära och biologiska rörelsemönster. Det inkluderar ex. förmåga att gå, springa, krypa, åla, kasta och dra - lätt, effektivt och smärtfritt. För att vi ska återupptäcka vår ärvda naturliga förmåga behöver vi därför lära om! Att lära sig hålla upp sin kropp med en naturlig hållning, stärka sina fötter och utöva naturlig rörelse, kan tillsammans med användning av minimalistiska skor som Afoot, bidra till en mer naturlig, smärtfri och hälsosam biomekanik.

Hem    |    Modeller    |    Accessoarer/Dekorationer    |    Lädervård    |    Sandalguide    |    FAQ    |    Storleksguide
Fotritning/Fotmätning    |    Skötselråd    |    Jordning    |    Naturlig rörelse
 How-To    |    Beställning    |    Kontakt