FAQ

Här hittar du extra information om våra sandalers hållbarhet, modellernas olika egenskaper,
vilka modeller som passar för olika önskemål, mm.
 


Hur länge håller era lädersulor?

Hur länge ett par Afoot varar och hur de slits varierar från person till person. Det är olika beroende på vilken modell/sula och ett flertal individuella faktorer. Ditt rörelsemönster som stegfrekvens, fotisättning och gångstil/löpstil påverkar hållbarheten. Hur ofta du använder dina Afoot och i vilken terräng påverkar också. Ett par Afoot kan hålla i många år om de används på mjukare underlag som gräs och jord. Och lite kortare tid på underlag som sten och asfalt. Eftersom läder är ett naturmaterial kan livslängden också variera beroende på olika kvalité från gång till gång. Om du vill öka hållbarheten kan du passa på att styra upp din gångs- och löpteknik när du köper ett par Afoot - det kan göra gott för både din kropp och dina skor. Inspireras och få tips om hur du gör här.

Om du vill veta hur våra olika sulor jämför sig när det kommer till hållbarhet kan du besöka vår sandalguide.


Hur länge håller snörena i de öppna sandalerna?

Hur länge ett par snören varar är individuellt och beror på faktorer så som gångsstil, fotisättning mm. Det beror också på vilken modell och vilka snören man väljer. Våra lädersnören varar ofta lika länge som sulan. I modeller där snörena har mer kontaktyta med marken, så som Elegance och Urban, kan de behöva bytas ut någon gång. Hampasnörena har generellt lite kortare livslängd och behöver knytas om oftare.


Snören och knutar under sulorna varar lite kortare tid i helt nya sandaler. Men med användning bildas en urgröpning i sulan för snörena/knutarna och nästkommande band/knut skyddas från slitage - vilket leder till längre livslängd.


Hur vet jag att det är dags att knyta om eller byta snören/tåband på mina sandaler?

Modeller med knut under sulan: När snöret precis efter knuten närmst sulan har tunnats ut ordentligt behöver du knyta en ny knut. Det gäller speciellt hampasnörena. Du kan också märka att det är dags för ny knut eller tåband när själva knuten i sig har tunnats ut rejält. Lädersnörena kan se tunna ut och hålla väldigt bra ändå - så ha gärna lite is i magen och knyt inte om eller byt tåband i onödan.

Modeller med platta snören under sulan: Det är främst den del av snöret som ligger under stortån eller mellan stortå och andratå som plattas till och slits. Men trots att det ser väldigt platt och tunt ut så håller de oväntat bra! Snörena behöver du byta när de är så tunna som en halv millimeter och samtidigt börjar gå sönder i kanterna.


Hur snörar jag mina öppna sandaler?

Alla Afoots modeller kommer mer eller mindre färdigsnörade. Du kan själv justera snörningen och spänningen i banden så att de känns bekväma för dig och passar dina fötter. En del modeller kommer med spännen som du enkelt knäpper snörena med. Andra modeller kommer utan spännen och då fäster du ändarna på snörena med hjälp av att knyta en överhandsknop eller löpknut. HÄR hittar du videos som visar hur man kan snöra några av våra modeller. Och kolla in youtube för massvis av inspiration och how-to!


Snörena töjer sig och jag behöver justera knytningen ofta. Vad kan jag göra åt det?

Det är helt normalt att snörena töjer sig lite den första tiden. Du kan behöva justera om sandalerna några gånger innan snörningen håller sig perfekt. För lädersnörena kan du förebygga detta lite genom att bearbeta dem. Det gör du genom att olja in snörena och töja de lite genom att massera/dra i dem. Våra sandaler med klassiska kraftiga lädersnören kan du gå i när de är fuktiga/blöta för att töja snörena ännu mer.


Vilka modeller ger bäst barfotakänsla?

Generellt kan sägas att ju öppnare skorna är - ju friare kan fötterna arbeta. Och ju tunnare sulorna är - ju mer känner du marken och ju bättre feedback får kroppen från underlaget. Båda faktorerna leder till bättre biomekanik och barfotaupplevelse. Sitter skorna säkert på fötterna kan fötterna jobba mer naturligt, vilket också leder till bättre biomekanik. Oavsett vilken av våra modeller du väljer kommer du uppleva en härlig barfotakänsla som inga konventionella skor kan mäta sig med! Om vi får välja några modeller med absolut bäst barfotakänsla så blir det Feather, Joy, Chic (med tunn sula), Waku Waku (med airsula) och Iron.

Gå till vår sandalguide för att se hur vi jämfört och betygsatt våra sulors barfotakänsla.


Vilka modeller är enklast att knyta/snöra/justera?

Många av våra sandaler justerar och knyter du på liknande sätt som konventionella skor: Joy, Origin, Waku Waku, Waku Doki, Iron och Iron Strong. Även Urban och Chic är enkla att justera och få till snörningen med. På dem är det bara vristbandet du själv behöver knyta.


Vilka modeller tas enklast på och av?

Nästan alla Afoots modeller kan snöras i slip-on knytning. Det innebär att du inte behöver knyta upp och om sandalerna när du tar de på och av. Smidigt! De modeller som inte funkar som slip-on är Origin, Joy och järnålderssandalerna, men de knyts däremot lätt som ett par vanliga skor. De modeller vi tycker är allra smidigast är Urban, Chic, Waku Waku och Waku Doki.


Jag trivs inte med att ha något mellan tårna. Vilka av sandalerna passar mig?

Om du vill skippa snören mellan tårna så är Iron och Iron Strong de rätta valen!

Snören mellan tårna är det som gör att våra öppna sandaler hålls bättre på plats på fötterna, vilket bidrar till bättre barfotakänsla. Många som skyr flip-flops och andra liknande sandaler kan ändå använda Afoot sandaler då våra snören är tunna, mjuka och följsamma mellan tårna och kan justeras till önskad spänning. Alla öppna sandaler har hälband som gör att fötterna sitter bättre på plats, något som också bidrar till minskad friktion från banden mellan tårna. För den som är känslig mellan tårna rekommenderas mjuka hampa- och bomullssnören och våra tunna eller smala lädersnören.


Vilka modeller är mest hållbara?

Traditional Strong (med lädersnören) och Waku Doki är modellerna med längst hållbarhet.  De har tjockast sulor och är byggda för att skydda snörena från slitage.

Bland våra enkelsulade sandaler håller Traditional och Traditional Noknot (med klassiska kraftiga lädersnören och Ultrasula) längst.

Gå till vår sandalguide för att se hur vi jämfört och betygsatt våra sulors hållbarhet.


Vilka modeller har säkrast passform?

Hur nära foten sandalen sitter och hur stabilt den sitter på avgör hur säker passformen är. Alla våra sandaler kan snöras så att de sitter stabilt och säkert på. Ska vi välja några modeller som sitter extra säkert blir det Urban, Joy (med bomullssnören), Chic, Waku Waku, Waku Doki, Iron och Iron Strong.


Jag är plattfot/har hälsporre/hallux valgus. Är Afoots sandaler något för mig?

De flesta fotåkommor beror på onaturlig biomekanik och svag muskulatur i fötterna. Med hjälp av fotträning, träning i naturligt rörelsemönster och övergång till minimalistiska skor som Afoot, stärks hela kroppen och fötterna. På så vis kan dessa fotproblem undvikas, lindras eller gå tillbaka. Läs mer om detta här.

Hem    |    Modeller    |    Accessoarer/Dekorationer    |    Lädervård    |    Sandalguide    |    FAQ    |    Storleksguide
Fotritning/Fotmätning    |    Skötselråd    |    Jordning    |    Naturlig rörelse
 How-To    |    Beställning    |    Kontakt